RJEŠENJE ZA DETEKCIJU CURENJA NA RAVNIM KROVOVIMA

RJEŠENJE ZA DETEKCIJU CURENJA NA RAVNIM KROVOVIMA

Metoda EFVM

KALKULATOR MATERIJALA ZA KROV

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

Cvjetanje betona - privremeni problemi

Prirodna pojava

Kada se na površini opločnika pojave bijele mrlje, vrlo se brzo razočaramo izgledom naših novih opločnika. Razočaranje prati i sumnja da je krivac za to loša kvaliteta proizvoda. To ipak nije slučaj. Bojani opločnici proizvode se od betona, koji je potpuno prirodni proizvod. Kao i svi prirodni proizvodi, razlikuju se u svom sastavu, ovisno o podrijetlu materijala – pijeska, šljunka, vode i cementa. Bilo u obliku kiše ili kondenzacije, vlaga prodire u tijelo opločnika i djelomično razgrađuje vapnenac. Tako se stvara otopina vapnenca u vodi koja prodire na površinu i dok voda isparava, vapnenac ostaje na površini i stvara bijele tragove, koji su privremeno otporni na ispiranje.

Kada se mijenjaju vremenski uvjeti (kiša, mraz, snijeg, vjetar…), mijenja se i stupanj vidljivog cvjetanja betona. Protokom vremena, u opločniku ostaje sve manje i manje slobodnog vapnenca kojeg bi voda mogla izvlačiti na površinu. Također, vapnenac koji je “procvjetao” na površinu sve lakše i brže ispiru atmosferske prilike. Sve te pojave dovode do toga da cvjetanje betona vremenom jenjava i prestaje tako da konačno imamo boju opločnika kakvu smo i željeli.

Slika 1: Cvjetanje betona - privremeni problemi Slika 2: Cvjetanje betona - privremeni problemi

Na slikama možete vidjeti početak i kraj cvjetanja betona

Proces cvjetanja

Ne traje vječno. U pravilu, iscvjetani vapnenac će isprati kiša kroz period od jedne do dvije godine. Ukoliko ne želimo čekati tako dugo, možemo opetovano ispirati opločnike. To će ubrzati proces ispiranja procvjetanog vapnenca, ali će i isprati dijelove gornjeg sloja opločnika. To ne preporučujemo jer ćemo dobit grublju i nepravilnu površinu opločnika. a također možemo promijeniti i izgled boje.

Izvor: PRAJO & CO d.o.o. Slika 3: Cvjetanje betona - privremeni problemi

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Vrtovi - okoliš