VODIČ KROZ DOKUMENTACIJU ZA GRADNJU MONTAŽNE KUĆE

VODIČ KROZ DOKUMENTACIJU ZA GRADNJU MONTAŽNE KUĆE

DOMUSplus d.o.o.

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

2. korak - Analizirajte prostor

Nakon što ste odabrali najprikladniji stil za vaš novi interijer, vrijeme je da krenete u njegovu realizaciju. Pri tome izbjegavajte kopiranje rješenja iz časopisa ili poznanikova stana jer ono što je prikladno u jednom prostoru, u drugome može biti pravi promašaj. Stoga prije no što u ruke uzmete časopise i kataloge, postavite si par pitanja koja će vas uputiti u pravom smjeru: koje doba dana najčešće provodite u stanu, nosite li posao kući, imate li kakav hobi, koja je vaša omiljena prostorija stana, koliko vas je u stanu, imate li dovoljno prostora, uživate u svom miru i tišini ili ste uvijek u društvu?

Ova i slična pitanja pomoći će vam da “stambenu konfekciju” maksimalno prilagodite svojim potrebama. Udobna fotelja, podna lampa i polica za knjige na mjestu starog ormara; umjesto zida nova ploha šanka za prvu jutarnju kavu; zelena oaza za spremanje ispita na nekad zapuštenom balkonu; garderoba iz snova umjesto zatrpane “špajze”; avangardna polica za sve vaše makete aviona; kutak za prinovu u obitelji… Ali idemo redom!

Utvrdite postojeće stanje

Slika 1: 2. korak - Analizirajte prostor Prvo treba ustanoviti postojeće stanje. Nacrtajte sebi razumljivu skicu tlocrta na kojoj ćete označiti položaj nosivih zidova, instalacijskih vertikala i dimnjaka te otvora na pročelju. To su fiksni elementi koje je, ukoliko je moguće, najbolje ne dirati jer se time cijeli zahvat znatno komplicira i poskupljuje. Sada možete krenuti s mjerenjem prostora, pri čemu budite što precizniji. Dimenzije i izračunate kvadrature označite na skici tlocrta. Važno je sve staviti na papir, jer se želje i mogućnosti često ne podudaraju.

Ne štedite na papiru jer je mnogo jeftiniji od građevinskog materijala, bolje podnosi eksperimente, a i razgovor s izvođačem čini jednostavnijim.

Rasporedite prostorije

Slika 2: 2. korak - Analizirajte prostor Ukoliko se spremate na veći zahvat kao što je adaptacija stana ili promjena rasporeda prostorija, pridržavajte se osnovnih pravila: prvo rasporedite spavaće sobe i dnevni boravak koji moraju imati otvor na pročelju i to što veći, to bolji. Vodite računa o kvadraturama koje ne bi smjele biti ispod onih minimalnih (spavaća soba za jednu osobu 8 m 2, a za dvije 13 m 2, dnevni boravak 20 – 25 m 2). Time ćete osigurati funkcionalnost prostora, ali i dovoljno kubika zraka potrebnog za kvalitetno spavanje i boravak. Atraktivnost dnevnog boravka uvijek možete povećati dodavanjem prostora blagovanja (4 – 8 m 2), kuhinje ili pak radnog prostora. Time ćete uštedjeti na kvadratima, a dobiti na osjećaju prostranosti stana.

Kuhinja i sanitarije ne moraju nužno biti na pročelju, ali tada moraju biti dobro umjetno ventilirane. Povoljno ih je pozicionirati što bliže postojećim instalacijama, posebno vertikalama, jer ćete time pojednostaviti radove. Za kuhinju je potrebno 4 – 8 m 2 površine s minimalno 210 cm razvijene duljine kuhinjskih elemenata i praktičnom vezom s prostorom blagovanja.

Površina kupaonice je 4 – 6 m 2, a ukoliko vas ima preko troje u stanu, razmislite o izdvojenom wc-u površine 1,5 m 2. Prostor hodnika nastojite maksimalno smanjiti, te mu pridodajte još neke funkcije (ugradbeni ormar, ugradbena perilica rublja, garderoba, smještaj bicikla ili kolica…). Pazite da minimalna širina hodnika, bez elemenata, bude 90 cm.

Projektiranje je poput rješavanja križaljke. Što ste više problema detektirali i riješili, rezultat će biti kvalitetniji. Vratite se na svoju skicu i ucrtajte novo prostorno rješenje te još jednom provjerite potrebne kvadrature. Također ne zaboravite provjeriti funkcionalnost novog rasporeda, npr. kuhinja ne bi smjela biti prolazna, komunikacija prema spavaćim sobama ne smije prolaziti ispred televizora, vrata wc-a trebaju biti diskretno postavljena, potrebna je dovoljna duljina ormara koja iznosi oko 150 cm po osobi, itd.

Kako osvježiti svoj prostor?

Slika 3: 2. korak - Analizirajte prostor Svakom prostoru povremeno dobro dođe malo promjene koja će ga osvježiti, a to ćete najjednostavnije učiniti uklanjanjem nekog pregradnog zida ili njegovim pomicanjem. Tako, na primjer, možete potpuno ukloniti pregradni zid između hodnika i dnevnog boravka, ili ga ukloniti djelomično, do visine parapeta od 100 cm. Tako ćete vizualno spojiti dva prostora te će dnevni boravak izgledati veće i atraktivnije, dok ćete u hodniku moći zadržati niski ormarić za cipele, komodu ili pak urediti šank plohu za odlaganje sitnica. Kuhinju također možete priključiti dnevnom boravku izvedbom šanka ili kuhinjskog otoka, koji mogu biti praktično rješenje i za blagovanje “s nogu”.

Pregradni zidovi se mogu zamijeniti i pregradom od pjeskarenog stakla, providnom policom ili kliznom stijenom. Provjerite možete li gdje izvesti ugradbeni ormar ili ekonomičnije iskoristiti postojeći prostor za spremanje npr. montiranjem polica od poda do stropa. Iznenadit ćete se koliko novog prostora možete osloboditi kvalitetnijim pospremanjem svega onoga što trenutno ne koristite.

Stari regal možete uspješno zamijeniti atraktivnim policama od gips – kartonskih elemenata. Osim što ćete uštedjeti, na ovaj način možete izvesti bilo koji oblik koji ste zamislili, a police se mogu i dodatno obraditi bojom ili osvijetliti. Boja ili obrada ploha je još jedan od elemenata kojima možete postići zanimljive efekte u prostoru, no više o tome u idućem koraku.

Slijedeći korak: 3. korak – Obrada zidova, podova i stropova

Nikolina Valentić Lisica

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Interijeri
  2. Mala škola interijera