KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

Upute korak po korak!

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

Akcija traje do isteka zaliha!

1. korak - Odaberite svoj stil

Početak uređenja stana ili kuće je pravi trenutak da ispitate svoje estetske afinitete i uskladite ih sa svojim potrebama i karakterom prostora. Ukoliko želite postići skladnu i funkcionalnu cjelinu, potrebno je razmisliti prije no što krenete u salon namještaja i kupite niz zgodnih, ali nepovezanih komada s kojima ćete potom imati samo probleme.

Dobar interijer je onaj koji odražava vaš karakter, u kojem se dobro osjećate i koji ostavlja dojam skladne cjeline. Vaš prvi odabir treba biti onaj između klasičnog i modernog prostora. Pogledajte priložene fotografije interijera i odaberite onu koja više odgovara vašem ukusu.

Klasičan stil

Slika 1: 1. korak - Odaberite svoj stil Ukoliko je vaš odabir ova fotografija, preferirate klasičan stil. On može imati razne značajke: stilske (rokoko, barok, bidermajer, secesija…), rustikalne, etno ili romantične (shabby chic= namještaj i prostor namjerno uređeni tako da djeluju boemski istrošeno). Klasično koncipirani prostori su intimnijeg karaktera, s manjim otvorima koji daju prigušenije, diskretno svjetlo.

Namještaj je mekih, oblijih linija, često dekoriran. Dimenzije ovog tipa pokućstva su nešto veće i zahtijevaju više prostora kao i pažljivije održavanje. Detalji poput tepiha, draperija, jastučića ili klasičnog kamina upotpunjuju ugođaj topline i udobnosti. Tomu pridonose i tople boje ili raskošan ornament podnih obloga i zidova. Bogatstvo detalja omogućuje da izrazite vlastitu osobnost i prostoru udahnete osebujan šarm.

S klasičnim stilom treba biti oprezan kako biste izbjegli određene zamke. Ponajprije, vodite računa o kontekstu. Rustikalno uređen prostor može oplemeniti vikendicu, ali se neće uklopiti na šesti kat novogradnje. Birajte starinski namještaj, a ne staromodan. Masivne drvene regale s ostakljenim vratašcima i mesinganim ručicama vrijeme je odavno pregazilo. Najbolje je odabrati par antikvitetnih primjeraka i kombinirati ih sa suvremenim, pojednostavljenim komadima u kojima se stilske karakteristike tek naslućuju.

Moderan stil

Slika 2: 1. korak - Odaberite svoj stil Ukoliko je ova fotografija vaš odabir, preferirate moderan stil. Moderno koncipirani prostori su oni s minimalnim brojem pregrada i maksimalnim ostakljenjem, rezultat čega je dojam prostranosti i kontakt s vanjskim prostorom. Takvi otvoreni prostori su višenamjenski: sjedenje, blagovanje ili rad samo su neke od funkcija koje se međusobno nadopunjuju. Namještaj je jasnih, geometrijskih linija, bez dekoracija, često u “high-tech” izvedbi. To se odnosi i na obrade podova i zidova, pri čemu se teži jednostavnosti. U prvi plan dolazi struktura materijala (drvo, kamen, tekstil, sintetički materijali), a ornament se izbjegava. Omiljene “boje” modernih interijera su crna, bijela i siva, dok se oni odvažniji mogu odlučiti za bilo koju neočekivanu varijantu.

Kod modernog stila bitno je izbjeći uniformiranost i sterilnost prostora. Zbog jednostavnosti elemenata, svaka greška je očita te je presudno postići ravnotežu kompozicije. Svakako birajte moderan, a ne pomodan namještaj. Klonite se staklenih stolova s brušenim ornamentom, PVC stolarije s bilo kakvim rombovima ili mesinganim “lajsnama” te pastelnih boja poput nježno ružičaste ili boje breskve. Ukoliko ste imali u vidu išta slično spomenutom, bolje da se ipak odlučite za suvremenu klasiku, jer ćete biti zadovoljniji krajnjim rezultatom. Pri kupovini modernog namještaja ne možete pogriješiti ukoliko odaberete dizajnerske komade ili se njima inspirirate. Uvijek imajte na umu zlatno pravilo modernih interijera: “Manje je više!” (misli se na jednostavnost, neupadljivost i sl.) i rezultat neće izostati.

Slijedeći korak: 2. korak – Analizirajte prostor

Nikolina Valentić Lisica

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Interijeri
  2. Mala škola interijera