AKCIJE, POPUSTI I POVOLJNE KUPNJE!

Potražite aktualne akcijske ponude i prođite jeftinije

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ENERGETSKI KALKULATOR

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

VRUĆA AKCIJA: 40% POPUSTA NA KERAMIČKE I GRES PLOČICE

Stručni dio +Tehničke specifikacije materijala +

Izolacija potkrovlja / kosih krovova kamenom i staklenom vunom KNAUF INSULATION

Izolacija potkrovlja / kosih krovova

Izolirani krov je ušteđen novac!

Ispravna izolacija štedi i štiti

Toplinska izolacija mjera je sanacije s najvećim potencijalom uštede energije. Preko krova, fasade, poda na tlu i/ili podruma nedovoljno izolirane ili uopće neizolirane kuće gubi se preko 70% energije. Površine krova u tom imaju najveće učešće – preko nedovoljno izoliranog krova gubi se do 30% topline iz unutrašnjosti zgrade prema van. To znači da je trećina energije upotrijebljene za grijanje prostorija izgubljena. Prema tome je i trećina troškova za grijanje plaćena bez potrebe! Optimalna izolacija krova ostaje stoga najveći potencijal za uštedu energije. Knauf Insulation nudi primjeren sustav izolacije za svaku građevinu – i naravno za sve moguće varijante izolacije krova – bilo da se radi o sanaciji, bilo da se radi o novogradnji.

Sanacija ili novogradnja – izoliranje krova prema aktualnim energetskim standardima

Krovovi starijih kuća često su vrlo loše izolirani – u najgorem slučaju oni su i bez ikakve izolacije. Sanacija takvih krovova veoma je složena – nijedan krov ne sliči nekom drugom. Ovisno o stanju krova i/ili planirane mjere sanacije u unutrašnjosti potkrovlja može se raditi postupak izoliranja izvana (kod novog pokrova) ili izoliranje iznutra. U oba slučaja treba se pridržavati zakonskih propisa o uštedi energije (Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (N.N. 110/08), Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada (N.N. 113/08)). Od travnja 2010. na snazi su nove pooštrene smjernice.

Nove se kuće moraju graditi s izolacijskim sustavima, koji također odgovaraju aktualnim energetskim standardima, jer su iskoristivost energije i komfor stanovanja danas najvažniji zahtjevi koji se postavljaju na kuće za stanovanje.

Važne vrijednosti za izoliranje krova:

U-vrijednost:

 • U-vrijednost opisuje koja se količina topline gubi po 1 m2 krova kod pada (razlike) temperature od 1oC (1 K).
 • Kao glavno pravilo vrijedi: što je manja U-vrijednost, to je bolja toplinska izolacija.
 • Kuće sa suvremenom izolacijom krova imaju U-vrijednost od 0,20 (W/m2K) ili još nižu.

Pomak faze φ i snižavanje temperaturne amplitude

 • Dobrom toplinskom izolacijom krovne konstrukcije drastično se smanjuje utjecaj visoke vanjske temperature.

Toplinska zaštita ljeti i zimi

Optimalna stambena klima pod krovom

Krovovi su izloženi jakim klimatskim promjenama: sunce, vjetar, kiša, tuča, snijeg. Za ugodnu i zdravu klimu u prostorijama neizostavna je ispravna izolacija krova.

Zaštita od hladnoće zimi

U zimi u tavanskim prostorijama može biti vrlo neugodno, ukoliko toplinska izolacija nije dostatna. Ispravna toplinska izolacija u kombinaciji sa zračnim slojem brine se, da kod niskih vanjskih temperatura toplina ne izlazi, nego ostaje u unutrašnjosti prostorije.

Zaštita od prekomjernog zagrijavanja u ljetnom periodu

Ispravna toplinska izolacija brine se za to, da se tavanske prostorije kod visokih vanjskih temperatura previše ne zagrijavaju. Zbog sveobuhvatnih obloga s visokim kapacitetom pohranjivanja topline, ukupna se ljetna toplinska zaštita manifestira na najbolji mogući način.

Izoliranje kao prilog zdravom stanovanju

Na površini neizolirane vanjske površine zrak se brzo hladi i raste relativna vlaga zraka, a time i rizik stvaranja plijesni i gljivica! Stručna ugradnja izolacijskih materijala značajno smanjuje tu opasnost i tako daje veliki prilog zdravom stanovanju.

Tehnički propis o racionalnoj upotrebi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (N.N.110/08)

Stambena potkrovlja u velikoj mjeri određuju količinu godišnje potrebne toplinske energije za grijanje po jedinici ploštine korisne površine zgrade Q Hnd (kWh/m2) koja se kod stambenih zgrada grijanih na temperaturu 1 8°C, ovisno o faktoru oblika zgrade mora kretati u okvirnim granicama između 51,31 i 95,01 kWh/m2.

Ta potrošnja direktno utječe i na kvalitetu u pogledu toplinske zaštite na razini čitavog objekta, a ujedno u velikoj mjeri određuje pripadnost energetskom razredu zgrade.

Najbolja protupožarna i akustična zaštita

Sigurnost u slučajevima kad stvari postanu ozbiljne

Kad izbije vatra, krovna joj je konstrukcija posebno podložna. Stoga se na izolacijske materijale, osim mnogih drugih zathjeva, postavlja i visoki stupanj zaštite u pogledu protupožarstva. Izolacijski materijali od staklene i kamene mineralne vune Knauf Insulation imaju protupožarnu klasu A1, što znači da su negorivi. Visoka točka taljenja materijala iz kamene vune od preko 1000 oC nudi najbolju sigurnost u slučaju požara.

Važne vrijednosti za protupožarnu zaštitu:

Protupožarna klasa

Građevinski materijali po svojem su ponašanju u požaru podijeljeni u različite klase: HRN EN 13501-1 Klasifikacija građevinskih materijala i vrsta građevina prema ponašanju u požaru, npr. A1 znači negorivo. DIN 4102-1

Ponašanje građevinskih materijala i dijelova ugrada, npr. B2.

Klasa požarne otpornosti

Opisuje trajanje otpora požaru u minutama, npr. zid F-30 u slučaju požara mora izložen najvećim opterećenjima izdržati minimalno 30 minuta. Dokaz pripadnosti dijela građevine u pojedinačnu protupožarnu klasu radi se u požarnim pokusima. Krovna konstrukcija protupožarne klase F 30-B postiže se s točno ovakvim poretkom materijala: crijep, Knauf Insulation filc za kose krovove UNIFIT 035 > 160 mm, poprečni presjek greda > 80/160 mm sa svjetlim razmakom greda < 900 mm i s dvostrukom oblogom od vatrootpornih gipskartonskih ploča od strane prostorije.

Mir i odmor, čak i u potkrovlju

Avionska buka, vlakovi ili buka s gradilišta: ukoliko ne možemo utjecati na te faktore, komfor stanovanja jako je ugrožen. S ispravnom izolacijom buka ostaje pred vratima, jer odlična svojstva Knauf Insulation izolacijskih materijala nude najbolju moguću akustičnu zaštitu.

Važne vrijednosti za akustičnu zaštitu:

R-vrijednost:

Označava svojstva akustičnosti dijela građevine, odn. akustične zaštite između prostorija.

Zvučna zaštita dijelova građevine

Rw daje mjeru zvučne izolacije bez prenošenja preko greda u decibelima.

Zvučna zaštita između prostorija

Kod R w u obzir se uzima i prijenos preko greda (npr. sa stropova). Krovna konstrukcija (letvice 30/50 mm) s Knauf gipskartonskim pločama (18 mm) kao oblogom s donje strane, te Knauf Insulation filcom za kose krovove UNIFIT 035 > 160 mm daje minimalno vrijednost zvučne izolacije R od 45-48 dB.

Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada

Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada iskaznica je obavezna za sve zgrade. Ona daje podatke o energetskoj potrošnji zgrade i trebala bi pomoći da se procijene mogući troškovi za toplinu i energiju.

Energetska učinkovitost zgrada značajan je pokazatelj toplinsko-izolacijske kvalitete vanjske ovojnice zgrade. Čim je viši ovaj stupanj kvalitete, time je i viša energetska učinkovitost objekta, a uz manje financiranje održavanja ovog objekta s gledišta grijanja.

Grafički pokazatelj energetske učinkovitosti zgrade je tzv. energetski razred zgrade prema potrošnji energije.

Energetski razred klasificira zgrade u osam kategorija A+, A, B, C, D, E, F, G, od veoma štedljivih (pasivnih A+) sve do izrazito neekonomičnih (G). Za odgovarajuće se smatraju zgrade u kategorijama A, B i C.

Ciljevi eneregetske iskaznice:

 • učiniti “vidljivom” energetsku potrebu kuća i stanova
 • stvoriti usporedivost i transparentnost na tržištu nekretnina
 • pokazati potencijale uštede energije
 • dati impulse za investicije u energetske sanacije zgrada

Energetski certifikat izdaje se

 • za cijelu zgradu
 • za zgradu s više zona – izdaje se za dijelove zgrade
 • za postojeće zgrade koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing – može se izdati i za dio zgrade koji čini samostalnu uporabnu cjelinu kao što je naprimjer ured, stan ili sl.

Rok važenja energetskog certifikata zgrade je 10 godina, a osiguranje istog je obveza investitora.

Kod zgrada javne namjene, prva stranica energetskog certifikata se mora izložiti na vidljivom mjestu objekta (kod ulaza u zgradu).

Nova generacija mineralne vune

Korak prema održivoj budućnosti

Konstantno investiranje u istraživanje i razvoj rezultiralo je revolucionarno novom tehnologijom veziva. Naši novi proizvodi od prirodne mineralne vune proizvedeni po ECOSE® Technology potvrđuju naše opredjeljenje za odgovoran i održiv proces proizvodnje i gradnje.

Superioran stupanj održivosti:

 • Proizvedeno od materijala koji se pojavljuju u prirodi i/ili se mogu reciklirati bez formaldehida, fenola i akrila
 • Poboljšava kvalitetu zraka u prostorijama (u usporedbi s Knauf Insulation tradicionalnom mineralnom vunom)
 • Manji postotak energije uključen u procesu proizvodnje Poboljšava opću održivost zgrada

Superiorno rukovanje:

 • Ugodnija / nježnija na dodir
 • Manje se praši
 • Neutralnog mirisa
 • Lako se reže
 • Prirodno smeđe boje
 • Nema dodataka umjetne boje ili pigmenta

Prednosti:

 • Štedi energiju
 • Visoka izolacijska učinkovitost za maksimalan toplinski ugođaj i udobnost
 • Negorivost za povećanu sigurnost
 • Superiorna akustička učinkovitost
 • Poboljšana trajnost

Ventilirani kosi krov – razmaknuta dasčana oplata

Ventilirani kosi krov – paropropusna i vodonepropusna folija

Ventilirani kosi krov – Termotop*

*Zastupa i prodaje Lesnina inženjering Zagreb d.o.o.

Ventilirani kosi krov – armirano-betonska ploča

*Zastupa i prodaje Lesnina inženjering Zagreb d.o.o.

Kosi krov – Termotop* – sanacija izvana

*Zastupa i prodaje Lesnina inženjering Zagreb d.o.o.

Kosi krov – sanacija iznutra

Potkrovlje – izolacija poda

Knauf Insulation mineralna vuna – tehničke karakteristike

Knauf Insulation LDS folije i trake – tehničke karakteristike

Više:

Izvor: KNAUF INSULATION d.o.o.

KNAUF INSULATION d.o.o.

Tel: 042/ 40 13 00

Fax: 042/ 61 10 30

Pogledajte detaljne kontakte

www.knaufinsulation.hr

www.izoliraj.hr

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Gdje kupiti Knauf Insulation proizvode u Hrvatskoj

Proizvodi su dostupni u preko 150 dućana u cijeloj Hrvatskoj te u BiH.

Vezane vrste materijala

 1. Protupožarna izolacija
 2. Zvučna izolacija
 3. Toplinska izolacija

Ostale vrste materijala

 1. Aditivi
 2. Nosivi elementi
 3. Beton
 4. Obrada zraka
 5. Betonski proizvodi
 6. Ogradni sustavi
 7. Brtvila
 8. Opeka i opekarski proizvodi
 9. Čelične konstrukcije
 10. Oplate
 11. Cijevi i cijevni sustavi
 12. Opskrba vodom i odvodnja, vodoinstalacije
 13. Dimnjaci
 14. Paneli
 15. Dizala i platforme
 16. Pigmenti
 17. Drvena građa
 18. Plinske instalacije i plinovodi
 19. Drvobetonski proizvodi
 20. Podovi
 21. Fasade
 22. Premazi
 23. Fuge
 24. Pročišćivači otpadnih voda
 25. Geosintetici
 26. Rasvjeta
 27. Gips ploče i pribor, suha gradnja
 28. Solarni sustavi
 29. Građevna limarija
 30. Specijalni betoni
 31. Grijanje
 32. Sredstva za pranje i čišćenje
 33. Hale
 34. Staklena opeka
 35. Hidroizolacija
 36. Stropovi
 37. Hlađenje
 38. Stupovi
 39. Hortikultura
 40. Sustavi korištenja kišnice
 41. Impregnacije
 42. Travne rešetke
 43. Kamen i kameni materijali
 44. Ventilacija
 45. Kontejneri
 46. Veziva
 47. Krovovi i krovni pokrovi
 48. Zaštita izolacije
 49. Kupaonske instalacije
 50. Zaštita od insekata i prašine
 51. Ljepila
 52. Zaštita od sunca i pogleda
 53. Montažne kuće
 54. Žbuke
 55. Mortovi, špricevi i mase
 56. Zidovi za zaštitu od buke