AKCIJE, POPUSTI I POVOLJNE KUPNJE!

Potražite aktualne akcijske ponude i prođite jeftinije

PLANIRAM GRADNJU KUĆE, TREBAM…

Pošaljite upit i odmah dođite do informacija o uštedama, materijalu, cijeni, ponudi…

TREBAM MAJSTORA/PONUDU

Pošaljite upit koji će biti proslijeđen izvođačima/ponuđačima

Članci +

Podovi između etaža - plivajući pod

Udarni zvuk:

Monolitni, polumontažni ili montažni jednoslojni građevni elementi između dvije etaže između prostora iste ili druge namjene ne zadovoljavaju dozvoljene vrijednosti razine udarnog zvuka – topota (koraci, padanje tvrdih predmeta, igra djece i dr.). Dozvoljene vrijednosti prijenosa buke kroz građevni element regulirane su tehničkim propisima i normama.

Građevni elementi između etaža moraju zadovoljiti minimalno propisan / dozvoljene vrijednosti za izolaciju od zračnog zvuka Rw dB (buka / zračni zvuk) i vrijednosti razine udarnog zvuka Lw dB (zvučne propustljivosti). Često se, posebice u obiteljskim zgradama, propušta izvesti zaštita od udarnog zvuka ili se ne izvodi dovoljno pažljivo, što znatno utječe na ugodu boravka. Popravci su u većini slučajeva skupi ili praktično neizvodivi.

Energija se, uslijed udara po gornjoj površini podnog građevnog elementa, širi vibracijama do njegove donje površine. Jedan se njen dio vraća u građevni element, a drugi se dio pretvara u energiju valova zvuka i u zraku prostorija ispod stropa nastaje udarni zvuk. Što je veća masa i debljina građevnog elementa, to je razina zvuka udara niža. Tako bi teoretski za dvostruko veću debljinu građevnog elementa razina zvuka udara (Lw) bila manja za oko 9 dB, što nije dovoljno, pa se na ovaj način ne bi praktično mogla postići zadovoljavajuća vrijednost razine udarnog zvuka.

Plivajući pod:

Zato se u praksi najčešće izvode tzv. plivajući podovi. Umetanjem elastičnog materijala s niskom vrijednošću dinamičke krutosti (SD < 30 MN/m3) gornji se sloj građevnog elementa odvaja od donjeg nosivog sloja, a jednako tako i od svih vertikalnih dijelova kao što su: zidovi, instalacije, dovratnici, proboji, i dr..

Plivajući se podovi moraju izvesti između prostora iste ili druge namjene (primjerice kada u višeetažnim zgradama ispod nisu prostori stanovanja ili rada), jer udarni se zvuk prenosi bočno i prema gore. Isto vrijedi i za podove na tlu te iznad vanjskih prostora. O vrijednosti dinamičke krutosti (SD MN/m3) elastičnog sloja, debljini / površinskoj masi estriha i stručnoj izvedbi, ovisi za koliko će se smanjiti vrijednost razine udarnog zvuka Δ LW (dB).

Procijenjene vrijednosti smanjenja razine udarnog zvuka (Δ L W dB) plivajućeg poda ovisno o debljini i dinamičkoj krutosti NOVOLIT STIROPORA EPS – T i debljini / površinskoj masi betonskog estriha:

Prema tehničkim propisima za većinu se zgrada između etaža dozvoljava vrijednost razine zvuka udara Lw< 68 dB, što se postigne pravilnom izvedbom plivajućeg poda na AB podnom / stropnom građevnom elementu d >= 14 cm. Dovoljne su 2 cm debele ploče elastificiranog ekspandiranog polistirena s vrijednošću dinamične krutosti SD < 30 MN/m3. Za zahtijevane vrijednosti razine zvuka udara Lw< 56 dB potrebno je ugraditi najmanje 3 cm debele ploče.

Polumontažni stropni element fert i sl. (d = 14 + 6 cm) sa nadogradnjom plivajućeg poda zadovoljava dozvoljene vrijednosti Lw < 68 dB u obiteljskim zgradama.

Elastificirani ekspandirani polistiren:

Elastificirani ekspandirani polistiren NOVOLIT STIROPOR EPS T proizvodi se najsuvremenijom tehnologijom. Blokovi se stiropora nakon vađenja iz kalupa odmah prešaju na znatno manji volumen. Ovim se postupkom utječe na molekularnu strukturu a rezultat je povećana elastičnost, odnosno niža vrijednost dinamičke krutosti (SD = MN/m3). Kada se blokovi stabiliziraju se na oko 10 – 15 % manji volumen od početnog, ploče se režu na 10 % veću debljinu od nazivne.

Ovim postupkom ploče elastificiranog stiropora imaju niže vrijednosti dinamičke krutosti od ploča proizvedenih postupkom provlačenja kroz rotirajuće valjke i sigurnost da nakon opterećenja sa betonskim estrihom (debljine 4- 6 cm) zadrže svoju nazivnu debljinu. To znači da će primjerice Novolit Stiropor EPS – T debljine = 22/20 mm, trajno zadržati debljinu 20 mm sa mogućim trajnim opterećenjem do 5000 N (500 kg/m2), odnosno ploče debljine 33/30 mm trajno zadrže svoju debljinu 30 mm. Ovisno o namjeni građevine, nosivom podnom građevnom elementu i zahtijevanim vrijednostima LW dB, dimenzionira se potrebna debljina i čvrstoća betonskog estriha.

Neutemeljena je bojazan da “meki elastificirani stiropor” neće izdržati tlačno opterećenje. Pogrešno se zato ugrađuje tzv. “tvrdi stiropor” visoke vrijednosti dinamičke krutosti (SD = 60 – 80 MN/m3) i ne dostignu se dozvoljene vrijednosti razine udarnog zvuka.

Izvedba plivajućeg poda:

Traku elastificiranog polistirena Novolit stiropora EPS – T debljine 1 cm , najmanje 2 cm višu od predviđene razine estriha, treba okomito postaviti uz sve zidove, instalacije, proboje (Trake se mogu rezati iz ploča i na gradilištu). Podloga se mora očistiti i poravnati, najbolje suhim pijeskom, kako ne bi došlo do oštećenja ploča i nastanka zvučnog mosta. Ploče NOVOLIT STIROPORA EPS T debljine 22/20 mm slobodno se polože na podlogu poda (Mogu se isporučiti i ploče 12/10 mm debljine. Polažu se u dva sloja).

Ploče moraju biti priljubljene na površini poda, da bi estrih imao po cijeloj površini potrebnu debljinu. Posebno treba obratiti pozornost na spojevima sa vertikalnim dijelovima.

PE folija, debljine 0.2 mm sa preklopima 20 cm punoplošno se polaže na NOVOLIT STIROPOR EPS – T i podigne uz vertikalne trake najmanje 2 cm iznad predviđene razine estriha. Svrha postavljanja PE folije, prvenstveno je spriječiti istjecanje cementnog mlijeka i nastanka zvučnog mosta između estriha i nosivog građevnog elementa poda.

Instalacije na podnoj površini:

Između instalacija na podu (cijevi, el. vodovi, klima i dr.) polože se ploče Novolit Stiropora EPS – 100 nešto veće debljine. U manje se zaostale šupljine naspe fini suhi pijesak. Na tako pripremljenu podlogu polažu se elastificirane ploče.

Ako se strop nalazi iznad vanjskog zraka ili negrijanih prostora, a s donje strane stropa nije postavljena toplinska izolacija, kao primjerice kombi ploče, na elastificirani se stiropor još položi i dodatna toplinska izolacija NOVOLIT STIROPOR EPS potrebne debljine i tlačne čvrstoće.

Kada su kombi ploče naknadno mehanički pričvršćene na strop i ožbukane mogu osim toplinske izolacije poboljšati i zvučnu izolaciju stropnog elementa do 6 dB.

Estrih / košuljica:

Debljinu betonske podloge – estriha treba proračunati (najmanje 4 cm). Estrih se preporučuje izvesti od mikrobetona, po potrebi armiran lakom čeličnom mrežom. Nakon postavljanja estriha odreže se suvišni dio trake NOVOLIT STIROPOR EPS – T i PE folije. Kutne letvice na završnom sloju ne smiju biti u dodiru ili sa vertikalnim dijelovima ili s podom. Pregradni se zidovi ne postavljaju na estrih, već na nosivi podni element, kada je moguće i kod izvedbe adaptacija.

Crteži:

Mateo Biluš d.i.a.
Mr.sc. Iva Muraj d.i.a.
Mr.sc. Zoran Veršić d.i.a.

Izvor: Ivo Poparić, dipl. ing., Novolit d.d.

Pošaljite upit/Info +

Klikom ćete dobiti mogućnost da pošaljete upit i dodatno se informirate o tvrtki/obrtu: EPS IZOLACIJE

EPS IZOLACIJE

Tel/Fax: +386 (1) 70 50 300

Pogledajte detaljne kontakte

Zapamti me

Vezani članci

Parketi od bambusa

Iako relativno novija vrsta podnog materijala, bambus je vrlo brzo zauzeo mjesto na tržištu. Sve je veći izbor…

Vezani tagovi

  1. Podovi
  2. Završni radovi