NEXE CRIJEP VELIKOG FORMATA VALENS (AKCIJSKA CIJENA UZ 50 GODINA GARANCIJE)

AKCIJA OD 01.04. DO 30.04.2017.

VELUX set uz GRATIS Siesta sjenilo

VRHUNSKE KERAMIČKE PLOČICE PO TRAJNO DOBRIM CIJENAMA

Novo radno vrijeme od 8.00 do 20.00 sati

Članci +

Krovišta obiteljskih stambenih kuća od lameliranog drva

Konstrukcijsko lijepljeno lamelirano drvo ima niz prednosti u odnosu na običnu drvenu građu, o čemu nažalost investitori premalo znaju. Ovaj članak prikazuje prednosti lijepljenog lameliranog drva u izradi krovišta.

Većina današnjih drvenih krovnih konstrukcija izvodi se od klasične drvene piljene građe, jele ili smreke, rjeđe bora ili čistaća. Razlog je tome u ponudi drva za gradnju drvenih konstrukcija, zahvaljujući kojoj je po relativno pristupačnim cijenama moguće nabaviti piljenu drvenu građu i izvesti krov. No prilikom projektiranja i gradnje suvremenih drvenih konstrukcija za glavne nosive konstrukcije niza objekata kao što su javni natkriveni prostori, tržnice, crkve, stadioni, bazeni, teniske dvorane i dr. pretežno se upotrebljavaju konstrukcije od lijepljenog lameliranog drva.

Lijepljeno lamelirano drvo nasuprot masivu

Konstrukcijsko lijepljeno lamelirano drvo ima niz prednosti u odnosu na običnu drvenu građu, o čemu nažalost investitori premalo znaju. Nije tajna da je lijepljeno lamelirano drvo gotovo dva puta skuplje od obične piljene drvene građe, no cijena drva čini negdje oko 50 % cijene gotovog izvedenog krova – tu je još cijena transporta, montaže i izvedbe svih spojnih elemenata, antifungicidne i antiinsekticidne zaštite i dr.

Ako tako gledamo, onda je na koncu drvena krovna konstrukcija izvedena od lijepljenog lameliranog drva oko 25% skuplja od konstrukcije izvedene od monolitno piljene građe. Tu se već nameće pitanje da li krovnu konstrukciju izvoditi od obične piljene građe, koja nije prosušena i koja nakon nekog vremena obično dobiva uzdužne pukotine, a vrlo često se iskrivi (usuče) i nepovoljno djeluje u krovnoj konstrukciji. Mnoge krovne konstrukcije izvedene na brzinu, s nedovoljno probranom i građom manje kvalitete (koja je naravno jeftinija) dobivaju trajne deformacije, koje obično treba sanirati, a krov vrlo cesto presložiti. O takvim se problemima vode i sudski sporovi, što nam je poznato iz prakse.

Prednosti lijepljenog lameliranog drva

A sada da pobrojimo prednosti lijepljenog lameliranog drva. To drvo proizvodi se kontrolirano u tvornicama za proizvodnju lijepljenog lameliranog drva. Da bi se proizveo lijepljeni lamelirani nosač, drvo je posebno probrano, a zatim sušeno u sušarama na potrebnu količinu vlage u drvu kako bi lijepljeni spoj mogao biti izveden kvalitetno.

U procesu proizvodnje odstranjuju se mjesta s prevelikom količinom kvrga na daskama koje se posebnim zupčastim nastavkom spajaju u beskonačno duge lamele.

Tako dobivene lamele lijepe se rezorcinskim ili melaninskim ljepilima otpornima na vatru i vodu te se dobiva konačan proizvod – lijepljeno lamelirano drvo, koje je po mehaničkim karakteristikama kvalitetnije od monolitno piljene grade. Površina je lameliranog drva blanjana, sto je važan estetski i oblikovni element, pa može biti vidljiva u interijeru, npr. stanovima u potkrovlju ili slično.

Krovne konstrukcije od lameliranog drva

U novije vrijeme investitori sve više uočavaju prednosti lameliranog drva i odlučuju se na gradnju krovne konstrukcije od lijepljenog lameliranog drva. Razlika u cijeni krovne konstrukcije u okvirima čitave investicije postaje zanemariva, a dobit u kvaliteti, trajnosti i estetskom pogledu daleko je veća nego se to u prvi mah čini. U ovom članku prikazujemo detalje dviju krovnih konstrukcija izvedenih od lijepljenog lameliranog drva gdje su spomenute odlike došle do izražaja.

Suvremenim načinom projektiranja te kontrolom proizvodnje i izrade potkonstrukcije moguće je sve elemente drvene konstrukcije tvornički pripremiti tako da se na gradilištu elementi spajaju na način “lego” kockica. U spojeve se samo ugrađuju čavli ili vijci, kao najčešća spojna sredstva koja se danas koriste u drvenim konstrukcijama. Treba naglasiti da propis nalaže da svi metalni dijelovi budu antikorozivno zaštićeni pocinčavanjem, što se vidi i na fotografijama.

dr. sc. Miljenko Haiman, dipl.ing. građ., viši asistent
Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Kačićeva 26, 10000 Zagreb
e-mail: mhaiman@grad.hr

Izvor: Časopis DRVO

TILIACO d.o.o. - Časopis DRVO

Tel: 01/ 38 73 402

Fax: 01/ 38 73 934

KONTAKT OSOBA

g. Zoran Zečević

www.drvo.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Drvo
  2. Gradnja
  3. Krovovi