AKCIJE, POPUSTI I POVOLJNE KUPNJE!

Potražite aktualne akcijske ponude i prođite jeftinije

Registriraj svoju firmu na webgradnja.hrAkcijska cijena do 31.07.2015.

Članci +

Cijena i ponuda na tržištu montažnih kuća

Prema nekim procjenama, montažne kuće trenutno zauzimaju do 5% ukupne stambene izgradnje na prostoru Hrvatske. Iako je ovaj postotak još uvijek vrlo nizak, pogotovo u usporedbi sa zemljama Europske unije, tržišni udio montažnih kuća u zadnjih desetak godina neprestano raste, posebno među mladom populacijom. Na ovaj tip izgradnje posebno rado se odlučuju mlađe obitelji, ekološki svjesne i dobro informirane o suvremenim tendencijama u stanogradnji.

Montažne kuće nisu jeftine kuće, iako se često reklamiraju kao takve, što stvara zabunu među kupcima. Prosječno, izgradnja montažne kuće do visokog “roh-bau” nivoa stoji od 350 do 450 eura po metru kvadratnom, zavisno o debljini zidova, uključenim radovima i drugo. Gradnja po principu “ključ u ruke” ima širi raspon cijena: od 550 do prosječno 750 eura, s time da gornja granica ovisi o cijeni materijala koje bira sam kupac. Završni radovi u vlastitom aranžmanu mogu stajati od 150 eura/m2 na više. Treba napomenuti da odstupanja od tipskih projekata znače i odstupanja od cijene koja mogu ići i do 50 eura po kvadratu. Kuću poskupljuju dodatni uglovi, neobični kutovi, niše, razvedeni krovovi itd.

Montažne kuće od masivnih drvenih trupaca stoje od početnih 300 eura/m2 za “roh-bau” izvedbu, do početnih 500 eura/m2 za potpuno finaliziran objekt. Pod pretpostavkom da se koriste jednako kvalitetni materijali, montažna kuća je u startu oko 10% jeftinija od zidane. U obzir treba uzeti i činjenicu da je montažna kuća spremna za useljenje u roku od 2 mjeseca, dok se zidana kuća gradi od 6 mjeseci do godine dana. Ukoliko ste u tom roku podstanar, montažna kuća je i do 20% povoljnija opcija od klasične gradnje.

Veliki dio montažnih kuća dostupnih na našem tržištu ne proizvode se u Hrvatskoj već se uvoze i prodaju preko tvrtki zastupnika. Stoga se dio kupaca odlučuje na direktan uvoz montažne kuće, posebno iz Bosne i Hercegovine ili Srbije, te tako postiže određenu uštedu. Ipak, treba naglasiti da na nisku istaknutu cijenu dolaze troškovi prijevoza i carine, a tu je i određeni rizik, prisutan kod ovog tipa poslovanja.

Na samu cijenu montažne kuće potrebno je dodati i trošak pripremnih radova. Kupac treba imati osigurano gradilište i valjano Rješenje o uvjetima građenja, čija cijena zavisi o lokaciji. Procedura za montažne kuće ponešto se razlikuje od standardne, a njena brzina ovisi dijelom i o angažiranoj tvrtki. Nadalje, kupac treba izvesti temelje prema projektu i osigurati sve potrebne komunalne priključke, te omogućiti dovoljan kolni pristup za potrebe montaže objekta, što iznosi dodatnih 80 do 100 eura/m2 (kod nekih tvrtki izvedba pripremnih radova je uključena u izvedbu “ključ u ruke”).

Svakako obratite pozornost na eventualne “skrivene” troškove koji mogu doseći i 30 do 40 eura/m2: neke tvrtke zaračunavaju 10 do 15 eura/m2 za projektnu dokumentaciju, naplaćuju troškove prijevoza i dizalice od 300 do 500 eura, smještaj radnika i slično.

Također je važno provjeriti odnosi li se istaknuta cijena na netto ili brutto površinu objekta. Ukoliko se cijena odnosi na brutto površinu, to znači da u obračun površina ulaze kvadrature zidova, terasa, balkona i ulaznih podesta. Kod obračuna prema netto površini, plaćate korisnu površinu objekta. Izvedba montažne kuće traje vrlo kratko, te ćete kao investitor biti izloženi velikom financijskom pritisku u kratkom vremenskom periodu.

Kako biste što lakše sklopili financijsku konstrukciju, većina tvrtki nudi klasične kreditne linije u suradnji s bankama, a u pripremi su i linije hipotekarnih kredita. Na montažne kuće se može podići hipoteka kao i na klasične. Dinamika plaćanja odvija se kod svih tvrtki prema sličnom obrascu: prije pristupanja izradi Idejnog projekta uplaćujete 10% ukupne sume, kod potpisivanja Ugovora o građenju daljnjih 80%, a po preuzimanju gotove kuće posljednjih 10%.

Postoci mogu varirati od tvrtke do tvrtke, a pojedine nude i mogućnost individualnog dogovora. Financiranje se može obaviti i putem pogodnosti koje nudi APN (Agencija za promet nekretninama), koja subvencionira kamatu bankarskog kredita, te ona za korisnika iznosi oko 3,88%. Subvencionira se prva nekretnina (ili adaptacija) do cijene od 700 eura/m2. Nažalost, u našoj državi ne postoji uređen sistem poticaja energetski učinkovitog građenja (subvencionirani krediti, oslobođenje od poreza, poticanje serijske proizvodnje), kao što je slučaj u većini zemalja Europske unije. Hrvatska je preuzela obveze implementiranja europskih standarda u svoje zakonodavstvo, te se nadamo da će i ove važne mjere uskoro doći na red.

Velika prednost montažnih kuća je unaprijed poznata cijena gotovog objekta, vrijeme izvedbe i garantirana kvaliteta, što je vrlo teško postići kod klasične zidane gradnje. Većina tvrtki garantira izvedbu dogovorenog objekta u roku od 30 do 60 dana od potpisivanja ugovora. Garancija na stabilnost konstrukcije je 30 godina od dana preuzimanja, a na kvalitetu izvedenih radova i eventualne “skrivene” pogreške (pogreške koje se ne mogu uočiti vizualnim pregledom pri preuzimanju objekta) garancija iznosi 2 godine. Procijenjeni vijek trajanja montažne kuće, uz pravilno održavanje, je 100 do 150 godina.

Na našem tržištu prisutan je velik broj tvrtki, a neke od njih imaju i desetljećima dugo iskustvo u montažnoj gradnji, poput slovenskog Marlesa bosanske Krivaje (Magnus d.o.o.) ili tvrtke Promo te njemačkog Haasa

Većina tvrtki prodaje klasične montažne kuće (vikendice, prizemnice i katnice), dok niskoenergetske montažne kuće u ponudi imaju DomusPlus, Domprojekt, Marles, Krivaja – Magnus, Haas, Cheming, Emanita, Montažne kuće, Rihter i druge. Drvene montažne kuće, s vidljivom drvenom strukturom na pročelju, izvode Eko-dom, {Eko-brvnare , Alp-Drvo, Real Log Homes i druge, a zidane montažne kuće Domprojekt. Razlike u cijeni postoje, te nerijetko znače i razliku u kvaliteti ili opsegu ponuđenih radova, stoga oprez nije na odmet.

Zanimljiv primjer je koncept “Hrvatske obiteljske drvene kuće”, čiji prototip je 2005. godine izgradila tvrtka Drvokomerc u Ogulinu, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ova drvena montažna kuća na suvremen način interpretira tradicijsku gradnju drvetom, uz maksimalnu fleksibilnost i ekonomičnost važnu današnjem korisniku. Nažalost, serijska proizvodnja nije zaživjela, unatoč kvalitetnom konceptu i pristupačnoj cijeni od 450 eura/m2.

Pravo je pitanje zašto Hrvatska, pored tradicije drvoprerađivačke industrije i obilja prirodnih resursa, nije uspjela ostvariti autentičan “brand” ovog tipa. Primjer susjednih zemalja Slovenije ili Bosne i Hercegovine pokazuje da je i u tranzicijskim uvjetima moguće pronaći uspješnu poslovnu formulu i biti konkurentan na domaćem, ali i stranom tržištu.

Nastavci:

Vodič kroz montažne kuće
Što su to montažne kuće?
Brza i kvalitetna izvedba montažne kuće
Montažne kuće i ušteda energije
Kako do vlastite montažne kuće?
Cijena i ponuda na tržištu montažnih kuća
Montažne kuće – istine i zablude

Nikolina Valentić Lisica

Vezani članci

Kuća za odmor S2

Kuća za odmor S2

Kuća za odmor, smještena na obroncima zagorskih brežuljaka, projektirana je kao spoj suvremene arhitekture…

Vezani tagovi

  1. Kuće